TIL-therapie in basispakket zorgverzekering

Nmgn8019
Berichten: 102
Lid geworden op: vr 05 sep 2014, 23:52

TIL-therapie in basispakket zorgverzekering

Bericht door Nmgn8019 »

Vanaf 15 januari 2023 is de TIL*-therapie beschikbaar voor mensen met uitgezaaid melanoom, bij wie immunotherapie niet werkte.

De TIL-therapie is de afgelopen 7 jaar voorwaardelijk toegelaten tot het pakket om het mogelijk te maken de effectiviteit ervan te onderzoeken. Dit onderzoek (TIL-therapie vergeleken met ipilimumab) heeft plaatsgevonden in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Herlev Ziekenhuis in Kopenhagen.

De resultaten werden bekengemaakt door professor John Haanen op het oncologisch congres ESMO 2022 op 20 september en daarna gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (8-12-2022): https://tinyurl.com/til123

Het Zorginstituut komt op basis van de gepubliceerde resultaten tot de conclusie, dat TIL-therapie minstens zo goed werkt als ipilimumab. De resultaten van TIL zijn beter dan die van ipilimumab, maar TIL geeft wel meer ernstige bijwerkingen.

TIL-therapie is voorlopig alleen beschikbaar in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. In deze video van het Antoni van Leeuwenhoek wordt exact uitgelegd wat de behandeling inhoudt: https://lnkd.in/egzeryZ8

Bron: https://tinyurl.com/til345

Meer hierover lees je op de website van Stichting Melanoom: https://lnkd.in/eWjrfzBD

*TIL staat voor ‘tumorinfiltrerende lymfocyten’


Als er mensen zijn die vragen hebben of die hun eigen ervaring willen delen dan kan dat uiteraard hieronder!
Plaats reactie