Nut KPO voor patienten met basaalcelcarcinoom?

Discussie over basaalcelcarcinoom
Gesloten
jan_035
Berichten: 30
Lid geworden op: vr 18 mar 2011, 10:49

Nut KPO voor patienten met basaalcelcarcinoom?

Bericht door jan_035 »

De diagnose basaalcelcarcinoom (BCC) wordt per jaar bij meer dan 20.000 mensen gesteld. Nagenoeg iedereen kan zodanig behandeld worden, dat het carcinoom na behandeling is genezen. Er sterft vrijwel niemand aan BCC.
Waarom toch aandacht voor BCC door kanklerpatientenorganisatie (KPO)?

Ik denk vooral om voorlichting te geven over:
- voorkomen van BCC (beperken zonschade) en daarmee voorkomen van behandelingen en littekens
- mogelijke behandelingen

De gemiddelde patient met BCC zal na verwijdering van de afwijking weer overgaan tot de orde van de dag en zich niet aansluiten bij een KPO.
Of kunnen we ze toch verleiden??

Jan
marti
Berichten: 356
Lid geworden op: zo 06 mar 2011, 10:03

Re: Nut KPO voor patienten met basaalcelcarcinoom?

Bericht door marti »

Beste Jan,
Goh wat een grote groep mensen met BCC. Hebben mensen met veel zonschade, en daardoor BCC of PCC ook een verhoogde kans op melanoom? Zijn er veel mensen wie een combinatie hebben van melanoom en een andere vorm van huidkanker?

Voorlichting over veilig in de zon, aan iedere patient met huidkanker, lijkt mij essentieel, zo ook mogelijke behandelingen. Heb jij hier ervaring mee?

Verleiding om deze mensen zich aan te laten sluiten bij een KPO: Wij hebben natuurlijk veel ervaring in het aangepaste omgaan met de zon, welke SPF kleding wij als prettig ervaren, welke hoed bij welke activiteit. De NKF geeft wel tips, maar geen ervarings-tips.

met vriendelijke groet,
Marti
Jenneke
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 07 mar 2011, 10:35

Re: Nut KPO voor patienten met basaalcelcarcinoom?

Bericht door Jenneke »

Hallo,

Voorlichting over de zon is zeker essentieel voor mensen met andere vormen van huidkanker. Ik zag laatst een wetenschappelijk artikel (Melanoma is not caused by sunlight, A.J. Christophers, Nutrition research 422, 113-117 (1998) en in dat artikel keken ze naar oorzaken voor plaveiselcel-, basaalcel- en melanoom-kanker. Ze concludeerden dat mensen met een hoge blootstelling aan zonlicht (dus veel tijd in de zon doorbrengen) een veel grotere kans op plaveiselcelcarcinomen en basaalcelcarcinomen hebben. Daarbij telt de totale blootstelling gedurende je hele leven mee en wordt de kans op deze huidkankersoorten steeds groter naarmate je ouder wordt. In dit artikel werd geconcludeerd dat de totale blootstelling geen groter risico geeft voor melanoom. Hiermee verklaren ze ook waarom melanomen ook vaak op plaatsen voorkomen die niet veel aan zon blootgesteld worden, in tegenstelling tot plaveicel en basaalcelcarcinomen die vaak in gezicht voorkomen.
In dit artikel hebben ze niks gezegd over verbranden van de huid door de zon, terwijl dit wel vaak wordt genoemd als verhoogd risico-factor voor melanoom in andere artikelen.

met vriendelijke groet,
Jenneke
marti
Berichten: 356
Lid geworden op: zo 06 mar 2011, 10:03

Re: Nut KPO voor patienten met basaalcelcarcinoom?

Bericht door marti »

Hoi Jenneke,
Ik heb het artikel uit 1998 gelezen. Het staat samen met een aantal artikelen waarbij de zon wel degelijk als een veroorzaker wordt vermeld. Inderdaad lijkt het artikel voorbij te gaan aan de mogelijkheid van melanoom door opgelopen schade door zonverbranding. Weliswaar wordt niet alle melanoom veroorzaakt door verbranding of UV licht, maar als gemiddelde wordt toch wel aangenomen dat 65% van de huid melanomen wordt veroorzaakt door de invloed van UV.

Maar wat duidelijk blijkt uit bijna alle artikelen a BCC en PCC altijd door UV wordt aangericht, niet zozeer door verbranding, maar cumulatieve UV in de loop van je leven. Inderdaad is het voor de mensen met BCC en PCC heel belangrijk om o. a. preventie adviezen te krijgen over UV. Daar kunnen wij toch een belangrijk rol spelen.

Bedankt voor het opmerkzaam maken van dit artikel,

groeten
marti
Gesloten