Pagina 1 van 1

Even voorstellen.

BerichtGeplaatst: di 11 feb 2020, 18:33
door Ad1
In 1992 kreeg ik jeuk net boven mijn borst, een moedervlek die jeukte en groeide. Ik ben naar de huisarts geweest, die het niet vertrouwde en een biop deed en op stuurde naar de pathaloog van een streekziekenhuis. Die wist niet wat het was, dus werd het doorgestuurd naar het Med.Centrum Utrecht. Ook daar wisten ze toen kennelijk niet wat het was, want de biop werd door gestuurd naar het AVL, waarop ik een bericht kreeg dat het een melanoom was en ik direkt naar het AVL moest komen, waar de chirurg een homp vlees uit mijn lichaam sneed, waar ik toch wel van schrok. Ik schrok niet van de melanoom, aangezien ik niet wist wat het was. Nadat mij dit was uitgelegd, schrok ik uiteraard wel. Er was nog geen google in die tijd, dus ik moest zelf informatie zien te vergarenover melanoom. Hoe ik een melanoom gekregen had, hoe ontstaan was een vraagteken, maar ik wilde weten hoe ik het kon voorkomen. Als je geconfronteerd wordt met kanker, zie je opeens allemaal mensen met kanker om je heen en dan pas ga je er over nadenken. Zo kwam ik terecht bij het onderwerp kanker versus leefstijl en voeding ter voorkoming van.
Nu bleek dat mijn huid voorzien was van veel moedervlekken en dit was aanleiding voor de dermatoloog van het AVL om mij iedere 6 maanden aan een onderzoek te onderwerpen. En gelukkig maar. Nu jaren later weet men veel meer over kankers en ook over huidkanker.
Ik ben nl. geboren in Brazilie (van NL ouders) en heb daar de eerste 6 jaar van mijn leven heerlijk in mijn blote blanke kont rondgelopen in de volle zon. Wat de schadelijkheid van UV straling was wist men toen nog niet, maar mijn cel DNA heeft dus in een vroeg stadium een boost van de zon gehad en dat ga je op latere leeftijd merken. Waarom? Gewoon omdat de cellen van het menselijk lichaam zwakker worden naar mate je ouder wordt, dus de vrije radicalen (slechte cellen) krijgen door allerlei oorzaken van buitenaf de gelegenheid om de goede cellen aan te vallen. Dus tijd voor versterken van de goede cellen, tijd voor versterken van het immuunsyteem. En dat doe ik sinds 1992 met gezonde voeding en een natuurlijke suppletie van pure groente, fruit en bessen.
Sinds 4 jaar ben ik niet meer bij het AVL, maar bij een privekliniek van een Duitse dermatologe die zeer secuur is. Iedere 6 maanden ga ik nog steeds op controle en wordt er wel een of meerdere biops gedaan omdat er weer een verdacht plekje was. Twee jaar geleden ook weer een melanoom en ik ben net weer herstellende van een vervelend plekje in mijn ooghoek, waar ze op 1 dag 3x hebben gesneden voordat de randen schoon waren. Ik zeg gekscherend: Ze mogen wel tot mijn 96e jaar in mijn lichaam plekjes weg halen.

Re: Even voorstellen.

BerichtGeplaatst: wo 12 feb 2020, 19:20
door marti
Dag Ad,

Herkenbaar geconfronteerd worden met een melanoom terwijl in 1992 het internet niet leek op wat het nu is en informatie schaars was. Stichting Melanoom is opgericht in 1995 ! Dat de diagnose moeilijk was komt nu ook nog voor, het schijnt soms heel moeilijk te zijn om het verschil te zien tussen de cellen van een moedervlek en een melanoom. Dan is er een tweede, derde, vierde of vijfde mening nodig, liefst van een patholoog-anatoom die is gespecialiseerd. Tegenwoordig is ook dit anders ingericht, Nederland loopt zelfs voor op andere landen als het gaat om 2e mening vragen.

Ja zonneschade, zeker als je als je in een tropisch land woont, en je huid van ander land hebt. Veel zon geeft DNA schade, dat is inmiddels wel aangetoond. Zelf werd ik in 2009 geconfronteerd met een melanoom, er was inmiddels veel op internet, herinner mij zelfs nog Ilse als zoekmachine. Ik las veel op een Amerikaans forum, en bedacht dat zoiets in Nederland ook zou moeten komen, samen met andere gelijk denkenden is toen het forum opgericht - en dat is er nog steeds met een mix van moderatoren van het eerste uur en latere moderatoren. Natuurlijk nu worden wij ingehaald door FB de stichting melanoom kennisgroep, maar het forum is nog steeds levend.

Interessant wat je schrijft over voeding en kanker, dat onderwerp is en blijft levend, een sterk immuunsysteem helpt, daarom is gezond leven belangrijk - en daar past ook gezonde voeding in. Er is veel over geschreven, en hoop dat het in de toekomst nog duidelijke wordt. Aantonen in studies is natuurlijk altijd moeilijk, daar heb je niet alleen jaren voor nodig, maar doe vooral waar je je goed bij voelt - en gezond eten … Dat is voor alles goed.

Vooral melanomen in hoofd/hals gebied zijn een uitdaging, zeker in een ooghoek - was dat ook een melanoom, of een andere vorm van huidkanker ? Zelf ben ik onder behandeling van een hoofd/hals chirurg omdat mijn melanoom op mijn oor zat. Dat klinkt raar, maar eigenlijk heb je daar de minste last van- op je hoofd maar dan gewoon aan de buitenkant, waar geen moeilijke structuren zitten zoals op je ooglid.

Heb je meer dan 2 melanomen gehad, of door zonneschade ook andere soorten huidkanker ?

Ha : hou van je motto: tot je 96 e plekjes weghalen, dat betekent dat je een lang leven voor de boeg hebt, ik ga daar ook voor !

Hartelijke groet
Marti

Re: Even voorstellen.

BerichtGeplaatst: za 22 feb 2020, 15:25
door Ad1
Hallo MArti,
Bedankt voor je reaktie.
Ik ben nog maar net lid van de Stichting Melanoom en dit forum, maar lees in het blad Melanoom nieuws toch verhalen van lotgenoten, die bij mij vraagtekens oproepen en hen wil wijzen op vooral voorzichtig te zijn met stellingen van medici.
Ik lees zojuist dat een jonge vrouw na het ontdekken en verwijderen van een melanoom, de 5 jaar kankervrij grens heeft bereikt. Ik vind die grens niet correct want het geeft mensen valse hoop denk ik. Nadat ik in 1997 de 5 jaar kankervrij grens had bereikt is er in 2017 toch weer een melanoom verwijderd. Voorzichtigheid geboden dus.
Verder lees ik in het blad weinig over preventie dmv. voeding.

Deze opmerking is verwijderd: * Het is niet gewenst om verwijzingen naar andere, commerciële, sites op te nemen. Moderatoren zullen deze verwijzingen altijd verwijderen.

Re: Even voorstellen.

BerichtGeplaatst: zo 23 feb 2020, 07:16
door marti
Dag Ad,

Fijn dat je lid bent van Stichting Melanoom ; Melanoom nieuws komt 4 x per jaar uit, met in iedere uitgave verschillende, onderwerpen. Het is onmogelijk om per kwartaal alle onderwerpen te behandelen. Stichting melanoom publiceert op de o.a. website, betrouwbare informatie. Uitspraken van medici: kunnen zijn dat de kans op terugkeer van melanoom klein is na 5 jaar, maar een melanoom is en blijft onvoorspelbaar. Je kaart terecht een onderwerp aan van wat zorgen baart; statistieken.

Als je leest dat de 5 jaars overleving ( dat is een meetbare periode) 97% overleving is, kun je blij zijn als je tot die groep behoort, je kansen zien er goed uit; maar als je tot die 3% behoort is dat een vals gevoel van veiligheid geweest. Hetzelfde geldt voor 10 jaars overleving, opnieuw een meetbare periode. Als er een 3% kans op 5 jaars overleving is ( zoals soms bij andere kankersoorten) is dat een uiterst sombere prognose, behalve als je tot die 3% hoort.

Kortom voor iedereen geldt dat je op je hoede moet blijven, en statistieken moet laten voor wat het is: het zegt iets over een groep, niets over een individu. Kankervrije grens is wat het zegt: de 5 jaar is bereikt - en hier zijn vervolgcontroles op ingesteld, het zegt niet dat je zelf niet alert moet blijven. Er zijn diverse argumenten aan te voeren waarom de controles van 100% na 5 jaar stoppen, maar dat is een onderwerp op zich, waar zowel voor - als tegenstanders zijn. Bij de oncologisch chirurg waar ik gecontroleerd wordt, is een periode van 10 jaar aangehouden, na de terugkeer. Ook dit is weer een periode - waarvan ik hoop natuurlijk dat het melanoom niet terug komt - maar een melanoom blijft onvoorspelbaar - zelfs na 10 jaar.

Informatie over voeding en melanoom, daar is op de melanoom infodag aandacht aan besteed in workshops, heb je de oproep om onderwerpen belangrijk te benoemen in de poll die is uitgezet ? Ook kun je aan de redactie van Melanoom Nieuws een verzoek schrijven om daar in een volgend nummer aandacht aan te besteden. Hopelijk komt dit onderwerp aan bod tijdens de volgende melanoom infodag, en dan kun je ook je vragen stellen over specifieke voedingssupplementen.

Hartelijke groet,
Marti

Re: Even voorstellen.

BerichtGeplaatst: wo 26 feb 2020, 19:40
door Ad1
Dank voor je anwoord Marti.
Mijn arts in het AVL heeft mij geadviseerd, gelet op mijn moedervlekken patroon, om levenslang mij te laten nakijken. En dat doe ik uiteraard braaf.
Ik zal de info verdr gaan volgen.