Zou jullieme vraag willenbeantwoorden

Overig contact lotgenoten

Zou jullieme vraag willenbeantwoorden

Berichtdoor Wim.141 » wo 04 apr 2018, 21:24

Hallo ik heb een vraag of er ook mensen zijn die na het verwijderen
van het oog.last hebben fantoom lichtgevoelig dubbel zien een
Waas over het beeld van het goede oog wordt er al.jaren
misselijk van c.q depressief slechte concentratie.
Zit dit in de communicatie tussen de hersenhelften?
Alle raad is welkom b.v mijn dank Wim Borst.
Wim.141
 
Berichten: 1
Geregistreerd: wo 04 apr 2018, 21:21

Re: Zou jullieme vraag willenbeantwoorden

Berichtdoor marti » do 05 apr 2018, 06:46

Dag Wim,

Ik begin misschien wat ingewikkeld:

Het oog is een orgaan wat beelden kan versturen, via zenuwbanen, en stations naar het deel van de hersenen wat het zien aanstuurt. Deze zenuwbanen kruisen, waardoor bijvoorbeeld de heft van het linker oog en de helft van het rechteroog naar het linker-deel van de occipitaal kwab gaan. Als je wilt kan ik je daar een overzicht van sturen. ( Een soort wegenkaart). Als 1 oog het zicht verlies, om welke reden dan ook, is er voor de kruising al abrupt geen doorgaven van lichtprikkels meer.

De ogen sturen de prikkels door, zien doen wij met onze hersenen. Wanneer een oog wordt verwijderd, moeten de hersenen aanpassen, dat heeft tijd nodig, heb geleerd dat dit een jaar kan duren.

Steun/tips en info hieromtrent kun je ook vragen aan Stichting Oog en Oog, zij specialiseren zich in oogandoeningen, met name het verlies van 1 oog, om welke reden dan ook.

Er is een Face-book pagina: Voor oogmelanoom patienten. Zag vanmorgen toevallig dat er een aanvraag ligt; wellicht ben jij dat? Had vanmorgen al gevraagd de vragen in te vullen Hier komt de grootste groep van de oogmelanomers bijeen; ik vertrouw erop dat ja na het beantwoorden van je vragen veel reacties gaat krijgen. Als je liever communiceert op het forum kan dat ook,ikzal dan een oproep plaatsen op de FB pagina om je hier antwoorden te geven.

Aanstaande zaterdag 7 april heeft Stichting melanoom een landelijke contactdag; waar niet alleen een keur aan sprekers is, voor de oogmelanoom groep is er een speciale parallel bijenkomst. Hier ontmoet je het team uit Rotterdam, en veel oogelanomers, iets wat je niet zou willen missen. Je kunt komen alleen, of met partner, of andere carer.: http://stichtingmelanoom.nl/mel/activit ... m-infodag/

Als je dat wil schrijf een briefje naar: secretariaat@stichtingmelanoom.nl

Laat nog even weten of je de FB pagina ok vindt, dan wel dat ik lotgenoten vraag hier te reageren,
Hartelijek groet,

Marti
marti
 
Berichten: 355
Geregistreerd: zo 06 maart 2011, 10:03

Re: Zou jullieme vraag willenbeantwoorden

Berichtdoor vlinder » zo 05 aug 2018, 08:59

Hallo,
Bijna 3 jaar geleden is bij mij een oogmelanoom geconstateerd en mijn rechter oog verwijderd. Ik heb heel lang last gehad van een soort mozaïekpatroon voor dat oog. Dat werd ook als een fantoomreactie gezien. Ik denk dat het pas na 2 jaar minder werd. Ik word duidelijk vermoeider, en van een beeldscherm lezen maakt dat nog erger. Concentratie is ook een groot probleem. Ik heb toen in Leiden gevraagd of dat bekend was van die concentratie en ook bij Visio, maar niet bij oog-in-oog. Niemand had daar ooit van gehoord en ik ging al geloven dat het tussen mijn oren zat. Ik denk dat met één oog kijken het zeker iets met je hersenen doet. Veraf kijken gaat overigens beter dan dichtbij, dan heb ik ook minder last van die fantoombeelden.
vlinder
 
Berichten: 3
Geregistreerd: do 26 jul 2018, 12:43

Re: Zou jullieme vraag willenbeantwoorden

Berichtdoor Jacq » vr 24 aug 2018, 10:45

Hallo Wim,
Ik herken het, had er ook last van en het heeft best wel lang geduurd voordat deze - ik noemde het kriebels, net alsof je door een toverlantaarntje van vroeger kijkt - heel langzaam verdwenen. Ik denk wel langer dan een jaar. Die kriebels maakten mijn hersenen ook onrustig, vandaar ook dat ongeconcentreerde en vermoeide gevoel ed.
Mijn oog is in 2012 weggenomen en als ik nu mijn goede oog sluit zie ik vaak nog mozaïek-achtige 'beelden'. Ik probeer ze bewust (met de hersenen) buiten te sluiten, ze niet 'te zien'.

Wat mij heeft geholpen ... het goede oog vaker rust geven. Ook tussen de bedrijven door even je oog sluiten en ontspannen, al is het maar een minuutje. Bedenk dat je goede oog nu extra hard moet werken, het ziet voor twee en moet vaker schakelen tussen focuspunten. Op diverse internetsites kun je oefeningen vinden die je ogen kunnen ontspannen. Niet specifiek voor oogmelanomers maar baat het niet.... ontspanning schaadt ook niet.
Zorg goed voor je overgebleven oog. Een goede bril, zonnebril, af en toe masseren, regelmatige controle etc. Koester het!
Het leven met één oogje went zomaar niet, maar is wel te doen! Accepteer fouten die je maakt; die zijn en blijven onvermijdelijk dus het moet iets worden 'dat bij jou hoort'.
En als je problemen houdt; zoek en blijf aandringen om hulp.

groetjes, jac.
Jacq
 
Berichten: 61
Geregistreerd: ma 26 nov 2012, 11:44

Re: Zou jullieme vraag willenbeantwoorden

Berichtdoor mijderwijk » za 20 okt 2018, 10:20

Hallo Lieve Mensen,
Al een poosje niet op het forum aanwezig geweest, omdat ik nergens zag wat ik voelde(denken wel meer mensen he?)ik ben nu 3 jaar mn oog kwijt na een hele lange voorgeschiedenis en 9 operaties verder, ik heb 6 dagen bestraling in Leiden gehad.
Maar sinds mn oog weg is heb ik steeds een raar gevoel in mn hoofd, daarom sprak mij de brief van Willem ook aan div onderzoeken gehad zelfs hersen scannen maar er kwam niets uit ja idd phantoom pijn maar ik heb geen pijn alleen een naar gevoel in mn hoofd.Draaierig moe en onzeker ja dat uitleggen is erg moeilijk, maar het heeft wel mn leven drastisch veranderd,het duurt soms uren voor dat je denkt nu kan het weer!! heb nu voor het laatst een lever echo gehad die elk half jaar plaats vond
Dit was even een berichtje van deze kant, zo zie je maar weer dat jullie er toch niets voor niets zijn, dus heel erg bedankt Ineke Mijderwijk.
mijderwijk
 
Berichten: 11
Geregistreerd: wo 07 okt 2015, 08:48

Re: Zou jullieme vraag willenbeantwoorden

Berichtdoor marti » za 20 okt 2018, 22:47

Dag Ineke,

Soms is het lastig om aansluiting te vinden voor je gevoelens, ook al hebben wij dezelfde behandeling, iedereen ervaart het anders. Er zijn overeenkomsten, maar er blijven verschillen. Neem gewoon je rust - totdat je denkt: nu kan het weer, ook al duurt het uren, neem je tijd.

Wij zijn hier met elkaar en voor elkaar. Misschien weet je het niet, maar er is ook een FB pagina: Voor Oog Melanoom patiënten.
Hier zijn veel oogmelanomers, het is een besloten groep- je zult 3 vragen krijgen an dan wordt je toegelaten.

Forum en FB zijn verschillend van elkaar als je kijkt naar de opzet, maar het draait allemaal om de oogmelanomers, misschien wil je daar eens kijken, of het forum, of beide: jij kiest wat je wil.

Blij dat je toch wat herkenning hebt gevonden hier;

hartelijke groet

Marti
marti
 
Berichten: 355
Geregistreerd: zo 06 maart 2011, 10:03


Keer terug naar Overig contact lotgenoten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast