Schoon snijvlak

Voorstelhoekje uit 2017

Schoon snijvlak

Berichtdoor Ingridkoch57 » zo 08 okt 2017, 18:32

Hallo
Ik ben 27 september geopereerd aan een melanoom op mijn onderbeen. Zit een behoorlijke wond en kuil in mijn been masr alles was schoon. Wel was er maar een schoon snijvlak van 3 mm terwijl minimaal 5 mm tot 1 cm richtlijn is. Nu twijfel ik heel erg om toch nog een x onder het mes te gaan en nog iets meer weg te laten halen. Die richtlijnen zijn er toch niet voor niets? De chirurg probeerde me gerust te stellen door te zeggen dat als het haar betrof zij niet nogmaals een operatie zou laten doen. Ben benieuwd naar reacties.
Gr inge
Ingridkoch57
 
Berichten: 2
Geregistreerd: ma 02 okt 2017, 17:23

Re: Schoon snijvlak

Berichtdoor marijke » ma 09 okt 2017, 05:34

Hallo Ingrid,

Jammer te horen dat je met een melanoom geconfronteerd bent geworden.
Ja, de richtlijnen zijn er inderdaad niet voor niets. Volgens mij behoort de arts aan de hand van het protocol/richtlijnen te bepalen welke re-excisie moet gebeuren.
Op de website van de Stichting Melanoom staat dat er tot een melanoom van 2 mm een re-excisie van 1 cm nodig is en boven de 2 mm een re-excisie van 2 cm.
Het komt vreemd op mij over dat je zelf een keuze kunt/mag maken? Als ik jou was zou ik dit nogmaals met je behandelend arts bespreken of anders met je huisarts.

Ik weet niet hoe groot jou melanoom was en waarom je al bij de chirurg was, meestal wordt bij ontdekking de melanoom weggehaald door de dermatoloog.
Je kunt ook voor verdere behandeling naar een in melanoom gespecialiseerd ziekenhuis gaan, er zijn er 14 in Nederland en deze staan ook vermeld op de website van de Stichting Melanoom.

Recentelijk is bij mij een melanoom van 0,2 mm ontdekt en in zijn geheel weggehaald en snijvlakken schoon, maar ik krijg nu toch een re-excisie van 1 cm.

Ik wens je heel veel sterkte met alles en hoop dat je een goede medische begeleiding kunt krijgen.
Hartelijke groeten, Marijke
marijke
 
Berichten: 90
Geregistreerd: vr 10 jun 2011, 07:02

Re: Schoon snijvlak

Berichtdoor marti » ma 09 okt 2017, 15:21

Dag Ingrid,

Helemaal eens met de aanbevelingen van Marijke.

De persoonlijke mening van een chirurg kan een rol spelen, maar als er wordt afgeweken van een protocol/richtlijn moet er een motivatie zijn waarom er wordt afgeweken van het protocol.
Waarom is er minder weggenomen dan in de richtlijn staat ? Wat zijn de kenmerken van jouw melanoom - zowel de biopsie als de tweede excisie ?

Het dikwijls zo moeilijk om voor jezelf op te komen, zeker bij onduidelijkheden. Adviseer je ook om een kopie te vragen van je PA rapport van zowel de biopsie als de 2e operatie. Daarin staan de kenmerken van jouw melanoom, en je kunt uitleg vragen aan je arts over deze kenmerken, of ze hier op het forum delen voor advies, of in een PB naar Marijke of mijzelf sturen.

Sterkte met het nemen van beslissingen,

Hartelijke groeten,
Marti
marti
 
Berichten: 348
Geregistreerd: zo 06 maart 2011, 10:03

Re: Schoon snijvlak

Berichtdoor Ingridkoch57 » ma 09 okt 2017, 21:52

Hoi Dank voor jullie reacties. Ik ben door de dermatoloog eigenlijk meteen bij een oncologisch chirurg terechtgekomen geen idee waarom dit niet door de dermatoloog zelf is verwijderd. Het melanoom was ongeveer 1 cm bij 1 cm en 0.5 mm dik. De chirurg heeft in vorm van een oog aan beide kanten 1 cm afgetekend vlak voor de operatie. Miss zat er onderhuids toch iets meer? Ik heb geen idee maar ik ga het vrijdag aankaarten en kijken hoe zij erop gaat reageren. Ik wens jullie ook sterkte!
Ingridkoch57
 
Berichten: 2
Geregistreerd: ma 02 okt 2017, 17:23


Keer terug naar 2017

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast