genetisch bepaald?

Erfelijkheid van een melanoom
Plaats reactie
EstherV
Berichten: 1
Lid geworden op: vr 26 apr 2013, 13:06

genetisch bepaald?

Bericht door EstherV »

2 Jaar geleden is mijn broer overleden na dat 11 jaar daarvoor een melanoom succesvol verwijderd was. 2 jaar geleden zat hij onder de uitzaaiingen, na 10 jaar schoon te zijn geweest.
Vorig jaar is er bij mij een basaalcelcarcinoom verwijderd, 1 jaar later omdat de huisarts het als niet bijzonder zag. Ik vertrouwde het niet en stond op een doorverwijzing. Maar goed ook, want als het nog groter had geweest, dan kon het niet meer weg gesneden worden. Een half jaar geleden is er bij mijn vader (voor de 2de keer) een plek weg gehaald, een basaalcelcarcinoom. 20 jaar geleden ook al een keer.

Behalve de invloed van de zon, is denk ik het ook genetisch bepaald dat je een groter risico hebt op huidkanker. Alleen vraag ik me af of de kans op een melanoom ook groter is, als het in de familie zit.
jan_035
Berichten: 30
Lid geworden op: vr 18 mar 2011, 10:49

Re: genetisch bepaald?

Bericht door jan_035 »

Beste Esther,

er zijn enkele vormen van erfelijk melanoom, waarbij bepaalde veranderingen in het DNA kunnen worden aangetoond. Zie bv folder van KWF:
http://kanker.kwfkankerbestrijding.nl/k ... anoom.aspx
Zonder die aantoonbare DNA-afwijkingen kan het uiteraard ook voorkomen dat meerdere familieleden melanoom krijgen. Onduidelijk is of dat dan toeval is of dat er sprake is van een nog niet bekende erfelijke afwijking of erfelijke gevoeligheid.
Het feit dat je broer melanoom heeft gehad betekent op zich niet dat het risico voor jou daarmee opeens veel hoger is.
In alle gevallen geldt: check je huid regelmatig.
Mvdw
Berichten: 11
Lid geworden op: di 22 apr 2014, 14:07

Re: genetisch bepaald?

Bericht door Mvdw »

Ik vraag me af is erfelijkheid iets waar ze direct op testen of als men zegt in ons geval.... Hebben jullie kinderen ... Nee... Dat is goed anders had ik jullie gevraagd om naar de huisarts te gaan voor een check... (AVL vorig jaar eerste afspraak dermatoloog). Dus in ons geval mag je toch aannemen dat ze of uit de familiegeschiedenis... Of uit het materiaal weefsel dit zo stellen... Ik neem aan het laatste.... Tevens bleef men de eerste 6 gesprekken bij 3 specialisten. In 1 team vragen. Komt er alvleesklierkanker voor. Zo vaak. Dat ik op een bepaald moment reageerde... Wat is dat nu. Ik heb al elke keer aangegeven dat dit niet bekend is... Leukemie (broer) en hersentumor. (Vader). En tijdens de zwangerschap (van mijn man) de patiënt dus... Had moeder wel kanker. Baarmoeder (succesvol behandeld met behoudt van kind) en ze is nu bijna 90. Je vraagt je af wat men dan heeft gezien. Volgende keer op mijn lijstje
Paladium
Berichten: 447
Lid geworden op: wo 22 jan 2014, 14:08

Re: genetisch bepaald?

Bericht door Paladium »

Hoi Monique,

Kijk hier eens http://www.melanoomforum.nl/viewtopic.php?f=17&t=563 naar de twee linkjes onder het FAMMM syndroom. Meen dat dat in jullie geval al is vastgesteld.
Daar zul je zien dat ook de alvleesklier (=pancreas) in het spel kan zijn.

Sterkte en geluk,
Ben
Meer info rondom melanoom? Zie b.v. : http://www.melanoomforum.nl/viewtopic.php?f=17&t=563
Mvdw
Berichten: 11
Lid geworden op: di 22 apr 2014, 14:07

Re: genetisch bepaald?

Bericht door Mvdw »

Hoi Ben,

Ga ik bekijken!

Vandaag hebben wij in ieder geval de huisarts een machtiging gegeven om alle medische dossiers v.a. 2013 te delen met ons of AVL.

Ik heb nog altijd (sinds nu een maand) een raar onderbuik gevoel, mbt die vermoeidheid.
En natuurlijk wetende net jou verhaal gelezen te hebben, dat het van ons.. nog helemaal niets is. Maar ik zou daar graag ook uitblijven uiteraard!
Maar die vermoeidheid blijft me steken.. samen met het feit dat ik gewoon weet dat zuurstof in bloed bij ons ook een issue zou kunnen zijn.
t.a.v. Osas, chron. hyp. vent.. en nu zag ik bierspots.. Allemaal op zich kleine dingen die niets zeggen.. maar wel direct iets kunnen zeggen over zuurstof te kort in bloed.

AVL kan best wel zelf zien wat van belang zou zijn nu of in de toekomst en wat niet. En het hele dossier geeft natuurlijk beter beeld op alle zaken (algehele conditie) en met wat voor patiënt (in denken) ze van doen hebben.
Het is toch anders als een specialist iets heeft geschreven of dat ik er telkens tussen kom..

Dus ik heb zo iets van delen!
Dan is dat voor mij afgevinkt, en hoef ik niet telkens tijdens die consults aanvullingen te menen moeten geven. Daar zij niets van de andere onderzoeken weten.
:arrow: Rust.. geeft dat bij mij..

Groetjes,
Monique
Plaats reactie