bericht van Stichting melanoom ASCO 2017

Verslag congressen/bijeenkomsten

bericht van Stichting melanoom ASCO 2017

Berichtdoor marti » di 06 jun 2017, 06:51

Stichting Melanoom
9 uur

Na de ASCO Annual Meeting in 2016 vielen er helaas nog weinig hoopgevende ontwikkelingen te melden voor oogmelanoompatiënten met uitgezaaide ziekte.
Ondanks de zeldzaamheid van deze vorm van melanoom en de vaak sombere prognose voor hen die met uitzaaiingen te maken krijgen, lijkt er dit jaar toch een sprankje hoop te kunnen worden gemeld op 's werelds belangrijkste oncologische conferentie in Chicago.
Er is namelijk zeer recent, een voorlopig resultaat bekendgemaakt van een fase 1 trial die tijdens de postersessie op zaterdag 3 juni j.l. is gepresenteerd.
De resultaten hebben betrekking op een experimentele behandeling waarbij 19 oogmelanoompatiënten met uitzaaiingen hebben deelgenomen. De deelnemers kregen het zgn. IMCgp100 toegediend.
De mediane (een soort gemiddelde) periode waarbij de patiënten geen progressie kenden, was in deze trial 5,6 maanden. Bij eerdere trials werd hooguit een mediane progressievrije overleving van 2,8 maanden waargenomen.
De ontwikkelaar van deze behandeling heeft aangegeven snel te willen handelen richting een fase 2 trial waarin meer patiënten kunnen deelnemen.
De grootste autoriteit op gebied van oogmelanoom, Dr. Takami Sato, gelooft dat deze trial laat zien dat er een nieuwe effectieve behandeloptie bij kan komen voor deze groep patiënten. Deze (zeldzame) groep patiënten kent namelijk een grote behoefte aan behandelopties, aangezien er nog geen enkele behandeling bestaat die enig overlevingsvoordeel laat zien.
Voor meer info (helaas in technisch Engels) zie hier:
http://abstracts.asco.org/199/AbstView_199_184680.html
marti
 
Berichten: 353
Geregistreerd: zo 06 maart 2011, 10:03

Keer terug naar Verslag congressen/bijeenkomsten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 0 gasten

cron