Pagina 1 van 1

details van check-mate 238; studieresult tijdens ESMO 2017

BerichtGeplaatst: di 26 sep 2017, 13:21
door marti
Overgenomen van FB stichting melanooma.
Details van Checkmate-238 studieresultaten tijdens ESMO2017
Twee weken geleden kondigden we het al (live) aan maar nu de details van de studieresultaten van de Checkmate-238. Aan deze wereldwijde studie deden ook vier Nederlandse melanoomcentra mee: AvL, Radboudumc, UMCG en MMC.
Zonder enige vorm van behandeling (er is geen behandeling mogelijk op dit moment naast operatie, perfusie en/of bestraling) is de huidige kans op terugkeer (enige vorm van uitzaaiingen) van de ziekte binnen vijf jaar, 68% bij stadium 3b, en 89%(!) bij stadium 3c (Romano et al. 2010). Het mag duidelijk zijn dat er sterke behoefte is aan een effectieve behandeling.
In deze dubbelblinde studie (noch de onderzoeker, noch de patient weet in welke arm deze is ingeloot) kennen beide armen 453 deelnemers. De ene groep krijgt ipilimumab en de andere nivolumab, voor een maximale duur van 1 jaar.
Van alle deelnemers ( n = 906 ) zijn er op dit moment 360 deelnemers waarbij de ziekte is teruggekeerd (binnen 18 maanden). 154 van deze 360 zaten in de Nivolumab-groep en 206 in de Ipilimumab-groep. Het is nog te vroeg om overlevingscijfers te tonen.
Ook het veiligheidsprofiel is gunstiger voor Nivolumab. Bij Ipilimumab worden meer graad 3/4 (zware) bijwerkingen gezien dan bij Nivolumab.
De Checkmate-238 studie toont aan dat er een significant verschil in effectiviteit is tussen Nivolumab en Ipilimumab, De kans op terugkeer van de ziekte bij hoogrisico melanoom (stadium 3b/3c/4) na operatieve verwijdering van de uitzaaiingen, is kleiner bij het anti-pd1 middel Nivolumab. De resultaten laten een duidelijk voordeel van Nivolumab zien, ook voor alle van tevoren, gespecificeerde subgroepen.
De algemene verwachting is dat Nivolumab goedgekeurd gaat worden voor deze nieuwe indicatie door FDA en EMA, in (resp.) de VS en EU. De verwachting is dat dit ongeveer nog een jaar gaat duren. Tot die tijd is dit middel niet beschikbaar voor stadium 3b/3c/4 na volledige operatieve verwijdering van de uitzaaiingen (dus in de adjuvante setting).

Zie Facebook Stichting Melanoom voor dia's.