Waarschuwing cobimetinib

Alles wat je moet weten over dit forum. Tevens informatie en nieuwsberichten.

Waarschuwing cobimetinib

Berichtdoor Tom » vr 21 apr 2017, 22:23

Huidkankerpatiënten die het middel cobimetinib ofwel Cotellic gebruiken, hebben een grotere kans op ernstige bloedingen in de hersenen en het maagdarmstelsel. Ook lopen ze risico op onder meer snelle afbraak van spiercellen.
Daarvoor waarschuwt CBG, hoewel ernstige bloedingen nog niet zijn gemeld.

Cobimetinib wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen gebruikt in combinatie met het medicijn vemurafenib, bij uitgezaaide huidkanker of niet te opereren huidkanker.

Gebruikers doen er erg verstandig aan uit te zoeken hoe ze signalen van ernstige bloedingen of snelle afbraak van spieren kunnen herkennen. Bij ongewone bloedingen, hoofdpijn, duizeligheid, zwakheid, bloed in de ontlasting of het speeksel kunnen ze maar beter direct de dokter raadplegen. Dat moeten ze zeker ook doen bij spierpijn, spierspasmen, spierzwakte en donkere of roodgekleurde urine.

Artsen wordt aangeraden extra alert te zijn op het middel en op de patiënten die het moeten gebruiken. Ze moeten het gebruik ook goed met de doelgroep doorspreken.

http://www.nu.nl/lifestyle/4637418/cbg- ... redirect=1
Tom
 
Berichten: 630
Geregistreerd: di 24 sep 2013, 22:21

Re: Waarschuwing cobimetinib

Berichtdoor marijke » za 22 apr 2017, 07:36

Hallo Tom,

Bedankt voor je informatie, dit kan hele waardevolle informatie zijn voor gebruikers van dit middel.

Groetjes, Marijke
marijke
 
Berichten: 77
Geregistreerd: vr 10 jun 2011, 07:02

Re: Waarschuwing cobimetinib

Berichtdoor Tom » ma 24 apr 2017, 16:05

Het SmPC van trametinib stelt dat rhabdomyolyse is gemeld bij patiënten die trametinib als monotherapie of in combinatie met dabrafenib hebben ingenomen. In sommige gevallen waren patiënten in staat om verder te gaan met trametinib. In zwaardere gevallen ziekenhuisopname was onderbreking of permanente stopzetting van de combinatie trametinib of trametinib en dabrafenib vereist. Tekenen of symptomen van rabdomyolyse dienen een passende klinische evaluatie en behandeling te waarborgen, zoals aangegeven.

Ook gevallen van hemorragische gebeurtenissen, waaronder belangrijke hemorragische gebeurtenissen en dodelijke bloedingen, zijn zich voorgedaan bij patiënten die trametinib als monotherapie gebruiken en in combinatie met dabrafenib (zie rubriek 4.8). De meeste bloeiende gebeurtenissen waren mild. Fatal intracraniële bloedingen hebben zich voordoen bij trametinib in combinatie met dabrafenib bij 1% (3/209) van de patiënten in studie MEK115306 en bij <1% (3/350) van de patiënten in studie MEK116513. In deze klinische studies was de mediane tijd tot aanvang van het eerste voorkomen van hemorragische gebeurtenissen 94 dagen in beide studies voor de combinatie van trametinib en dabrafenib. Het potentieel voor deze bijwerkingen bij patiënten met instabiele en / of symptomatische hersenmetastasen of lage bloedplaatjes (<75.000) is niet vastgesteld aangezien patiënten met deze aandoeningen uit klinische proeven werden uitgesloten. Het risico op bloeding kan worden verhoogd met gelijktijdig gebruik van antiplatelet of anticoagulantietherapie. Bij bloedingen dient patiënten te worden behandeld zoals klinisch aangegeven.

De informatie over Cotellic® is gebaseerd op een Dear Healthcare Professional Communication, verzonden door Roche. Zoals u wellicht heeft gezien, hebben we zelf enkele rapporten over dit geneesmiddel ontvangen.

Lareb heeft tot nu toe 14 rapporten over trametinib ontvangen, geen bloeding of rabdomyolyse.
Tom
 
Berichten: 630
Geregistreerd: di 24 sep 2013, 22:21


Keer terug naar Mededelingen over het forum; nieuwsberichten en informatie.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron