Uitbreiding goedgekeurde (adjuvante) therapie

Alles wat je moet weten over dit forum. Tevens informatie en nieuwsberichten.

Uitbreiding goedgekeurde (adjuvante) therapie

Berichtdoor marti » vr 29 maart 2019, 17:53

BELANGRIJK NIEUWS VOOR PATIËNTEN MET MELANOOM
Per vandaag zijn twee nieuwe behandelingen officieel beschikbaar in Nederland. Één van de 2 nieuw, beschikbaar geworden behandelingen kan ingezet worden bij inoperabel, gemetastaseerd melanoom (stadium IIIc of stadium IV waarbij opereren geen optie meer is). Dit is de behandeling met BRAF-MEK remming: encorafenib (braftovi) in combinatie met binimetinib (mektovi). Deze combi lijkt o.a. een ander bijwerkingprofiel te laten zien dan de reeds bestaande combi's, zo blijkt o.a. uit de data van de registratiestudie (COLUMBUS). In het volgende Melanoom Nieuws zullen we aandacht schenken aan deze nieuwe behandelcombinatie.
De tweede behandeling, adjuvante (aanvullende) behandeling met pembrolizumab, is de derde (en laatste) adjuvante behandeling die per vandaag beschikbaar is in Nederland. Dit geldt dan voor mensen in de zogenaamde hoogrisico categorie. Hierbij mag overigens geen aantoonbare ziekte meer te vinden zijn, maar wél een grote kans op terugkeer bestaan en die uiterlijk 12 weken geleden geopereerd zijn (dus na 29 december 2018). Bovendien mogen hierbij minimale melanoomuitzaaiingen (grootste doorsnede > 1.0mm) zijn gevonden in de lymfeklieren. Deze behandeling wordt al sinds enkele jaren ingezet bij gemetastaseerd melanoom en heeft zich nu dus ook bewezen in een grote klinische studie bij stadium IIIa, IIIb en IIIc melanoom.
De adjuvante behandeling met pembro is een behandeling die geschikt is voor een specifieke groep patiënten die nog niet kon worden behandeld: stadium IIIa melanoom zonder de BRAF-genmutatie.
Beide therapieën kunnen dus per direct ingezet worden maar zijn daarmee ook de laatste van een hele reeks van nieuwe therapieën bij (locoregionaal) gemetastaseerd melanoom. Voor alle patiënten met melanoom vanaf stadium IIIa (> 1.0mm) zijn alle innovatieve medicijnen die in de pijplijn zaten en die in een fase-3 studie zijn getest, nu beschikbaar in Nederland.
Let op dat deze 'nieuwe' behandelingen - net als alle reeds beschikbare immuuntherapieën en doelgerichte therapieën bij melanoom - enkel beschikbaar zijn in de 14 melanoomcentra, te weten:
- Amphia Ziekenhuis (Breda)
- UMCG (Groningen)
- RadboudUMC (Nijmegen)
- Isala Klinieken (Zwolle)
- Medisch Spectrum Twente (Enschede)
- Erasmus MC (Rotterdam)
- UMCU (Utrecht)
- Máxima Medisch Centrum (Veldhoven)
- Zuyderland (Heerlen)
- MCL (Leeuwarden)
- MUMC (Maastricht)
- LUMC (Leiden)
- UMC Amsterdam (locatie VUmc)
- Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam)
Stichting Melanoom raadt alle patiënten met melanoom in Nederland sterk aan om een behandeling in één van deze 14 melanoomcentra (expertcentra) te verkiezen boven een ander (streek)ziekenhuis. De zorg bij melanoom is zeer complex en continu in ontwikkeling. De zorg bij melanoom is van voldoende kwaliteit in bovenstaande centra waar veel kennis en expertise is opgebouwd. Bovendien vind je experimentele behandelingen / klinische studies bij melanoom, enkel in bovenstaande expertcentra.
marti
 
Berichten: 340
Geregistreerd: zo 06 maart 2011, 10:03

Keer terug naar Mededelingen over het forum; nieuwsberichten en informatie.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron