Verslag Landelijke infodag 7 april 2018

Alles wat je moet weten over dit forum. Tevens informatie en nieuwsberichten.

Verslag Landelijke infodag 7 april 2018

Berichtdoor marti » zo 22 apr 2018, 11:30

Verslag Melanoom Infodag 2018

Op 7 april ’18 vond er weer een drukbezochte Melanoom Infodag plaats. In het ochtendprogramma waren er twee lezingen over huidmelanoom, namelijk: ‘Primaire behandeling van het melanoom’ door dr. N. Kukutsch, dermatoloog LUMC en ‘Nieuwe inzichten in de behandeling van melanoom stadium 3 en 4’ door prof. dr. C. Blank, internist AVL. Beide lezingen zijn terug te kijken op YouTube, zie https://www.youtube.com/watch?v=NqHNwE0ogqY en https://www.youtube.com/watch?v=QoEqOj7Q4fk. De presentaties zijn op te vragen via secretariaat@stichtingmelanoom.nl.

Tegelijk vond er voor de groep oogmelanoom-patiënten een aparte bijeenkomst plaats met de volgende lezingen:
- ‘Genetische afwijkingen in oogmelanomen en de relatie tot de prognose’ door drs. N. van Poppelen, arts onderzoeker oogheelkunde & klinische genetica,
- ‘Niet invasieve detectie van hoog-risico patiënten’ door drs. K. Smit, bioloog oogheelkunde en
- ‘Karakteristieken van levermetastasen van oogmelanomen en de behandeling via protonenbestraling’ door dr. E. Kiliç, oogheelkundig oncoloog.
Een verslag van deze lezingen is ook via secretariaat@stichtingmelanoom.nl beschikbaar.

Na de lunch waren er twee rondes met drie parallelsessies. De onderwerpen waren:

1) Meedoen aan een trial
Dr. Alexander van Akkooi, melanoom en sarcoom chirurg AVL, gaf een kijkje in de wereld van de klinische studies, die een belangrijke behandeloptie kunnen zijn voor patiënten. Bovendien ging hij in op de lopende klinische studies in Nederland. 

2) Voeding en kanker: zin en onzin
In de media verschijnen veel, vaak tegenstrijdige, verhalen over gezonde voeding, niet alleen ter preventie van kanker maar ook voor kankerpatiënten. Wat is hiervan waar? Wat kan gezonde voeding en beweging betekenen voor iemand die kanker heeft of heeft gehad? Wat is gezonde voeding eigenlijk? Is het een goed idee om supplementen te gaan gebruiken? Of worden superfoods aangeraden?
Professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit gaf een actueel overzicht van de wetenschappelijke inzichten over de rol van voeding en beweging tijdens en na de behandeling voor kanker. Tevens gaf zij aan waar je de juiste, wetenschappelijke informatie over de relatie tussen voeding en kanker kunt vinden.

3) Psychische aspecten bij de diagnose kanker nader belicht
Kanker zet je wereld op z’n kop. Er verandert veel en er wordt ook veel van je gevraagd als patiënt. Hoe ga je met de problemen en stress om? Wat heb je nodig en wat helpt om de behandeling door te komen en weer te herstellen? Joyce Vermeer, systeemtherapeut bij het Helen Dowling Instituut, deelde haar ervaringen met een grote groep belangstellenden.

4)  Wat betekent het als je als naaste de diagnose melanoom krijgt?
De diagnose melanoom kan van grote invloed zijn op relaties en naasten. Het kan impact hebben op sociaal-, relationeel- en economisch vlak. Hoe sta je je dierbare daarin bij? En hoe ga je er zelf mee om? Joyce Vermeer, systeemtherapeut bij het Helen Dowling Instituut, gaf uitleg en ging op vele vragen in.

5) Bijwerkingen van de nieuwe middelen bij immuun- en doelgerichte therapieën
Door de behandeling kunnen (ernstige) bijwerkingen ontstaan. Welke oplossingen zijn er om hier goed mee om te gaan en de therapie te kunnen blijven volgen? Is er een verband tussen bijwerkingen en effect van de behandeling? Kan het effect van immuuntherapie doorgaan als de behandeling vanwege bijwerkingen gestopt moet worden? Voor deze sessie, gegeven door Karijn Suijkerbuijk, medisch oncoloog in het UMC Utrecht Cancer Center, was de hoogste belangstelling. Aan velen gaf zij hierover informatie en advies.

6) Werk en kanker, hoe ga je ermee om?
In deze sessie zijn vragen als ‘Hoe open moet je eigenlijk naar je werkgever zijn over je ziekte?’,  ‘Wat zijn de praktische zaken die je geregeld moet hebben?’ en ‘Hoe ga je met je collega’s om?’ aan bod gekomen. Hetty Wolthuis, specialist in herstelbegeleiding, verzuimbegeleiding en re-integratie van mensen met kanker, gaf op een heldere wijze uitleg en advies.

De dag werd afgesloten met een drankje en opnieuw gelegenheid tot lotgenotencontact.

Van de meeste sessies zijn presentaties of verslagen beschikbaar. Je kunt ze aanvragen bij secretariaat@stichtingmelanoom.nl.

Voor de video presentatie: ga naar de wegstiet van stichting melanoom.
marti
 
Berichten: 352
Geregistreerd: zo 06 maart 2011, 10:03

Re: Verslag Landelijke infodag 7 april 2018

Berichtdoor lafroukje » ma 23 apr 2018, 18:52

Bedankt, Marti!
lafroukje
 
Berichten: 27
Geregistreerd: ma 07 aug 2017, 06:03


Keer terug naar Mededelingen over het forum; nieuwsberichten en informatie.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast